• 023 / 3821-651
 • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

НОВЕ ОСНОВЕ ПРОГРАМА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА - ГОДИНЕ УЗЛЕТА

НОВЕ ОСНОВЕ ПРОГРАМА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА - ГОДИНЕ УЗЛЕТА

 

ПРЕДШКОЛСКИ УЗРАСТ– ЈЕДИНСТВЕНО И НЕПОНОВЉИВО ДОБА У ЖИВОТУ СВАКОГ ДЕТЕТА

Детињство је јединствен период, непоновљив и сам по себи вредан. Дете на раном узрасту поседује богате потенцијале за учење, активно је, радознало, истрајно, отворено и способно да комуницира, успоставља односе и разуме окружење у којем се налази. Нове основе програма предшколског васпитања и образовања препознају значај предшколског доба у развијању способности за целоживотно учење, као што сy самопоуздање, отвореност, радозналост, истрајност, отпорност и креативност. Симболично назване „Година узлета”, оне промовишу програме који настају кроз заједничко учешће, у простору који је инспиративан и провокативан за дете и где оно може слободно да истражује, да се игра, да промишља, да сарађује са другима, испробава и упознаје свет око себе.

ГОДИНЕ УЗЛЕТА – КАКО ДЕТЕ УЧИ У НОВОМ ПРОГРАМУ?

Нове Основе програма истичу квалитет односа које дете гради са вршњацима и одраслима, значај простора као инспиративног окружења за игру, истраживање и учење и сарадњу са родитељима и локалном заједницом. Игра се стимулише и подржава као најприроднији начин учења, кроз који дете учи да промишља, стиче нова сазнања и важне животне вештине. Нови програм стимулише грађење квалитетних односа са одраслима и вршњацима кроз игру, истраживање и сарадњу у различитим активностима и ангажовањем свих чула и целим телом. Простор у вртићу постаје инспиративно и подстицајно окружење за учење детета и прераста у заједнички простор као место за дружење, игру и истраживање. Подстиче се учење кроз заједничко учешће са вршњацима и одраслима, кроз истраживање и игру, као и коришћење разноврсних извора учења, места и институција у локалној заједници као места учења. Охрабрује се чвршћа повезаност кроз укључивање родитеља и заједнички рад деце, васпитача и родитеља, али и укључивање локалне заједнице.

ШТА ДЕЦА УЧЕ КРОЗ ОДНОСЕ СА ДРУГИМА?

Кроз односе деца уче да разумеју своје потребе, осећања и поступке, да комуницирају и ступају у интеракције, како да буду прихваћена и прихватају друге. Деца се кроз игру, истраживање и заједничке активности охрабрују да користе говор у изражавању мисли и осећања, да буду креативна и да решавају проблеме. Деца кроз односе стичу самопоуздање, уче да буду самостална, да се сналазе у различитим ситуацијама, да преузимају одговорност, да буду посвећени ономе чиме се баве, да примећују свет око себе, да уочавају детаље и да постављају питања

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО УКЉУЧИВАЊЕ РОДИТЕЉА И ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ?

Одрасли чине важан део дететовог света. Они су ту да створе безбедно и предвидљиво окружење у којем се дете осећа задовољно, сигурно и уважено. Осетљивошћу на потребе детета, уважавањем његовог мишљења и идеја и укључивањем детета у све оно што је њему важно и тиче се његовог развоја је најбољи начин подржимо његову добробит.

 

ШТА ДЕТЕ УЧИ У НОВОМ ПРОГРАМУ?

 • Да буде самостално и одговорно према себи и другима
 • Да се сналази у различитим ситуацијама и преузме одговорност
 • Да буде радознало и креативно
 • Да уочава детаље и поставља питања
 • Да решава проблеме и доноси одлуке
 • Да стиче знања из различитих области
 • Да упознаје различите културе
 • Да развија различите врсте писмености
 • Да развија поверење и другарство
 • Да сарађује, уважава различитости и брине о себи и другима